May 17, 2011

Muhasabah sejenak::Cerita

Tersebut kisah seorang datuk dan cucunya tinggal di tepi sungai. Setiap pagi datuknya membaca al-Quran dengan suaranya yang merdu mengalunkan ayat-ayat indah al-Quran dan menyuruh cucunya mengaji al-Quran.

Didesak rasa ingin tahu, si cucu bertanya, "Mengapa Datuk selalu mambaca al-Quran?Menjadi rutin, setiap pagi?" Menurut si cucu, sukar untuk memahami kandungan ayat-ayat al-Quran tersebut, walaupun setelah mambaca terjemahannya. "mengapa memaksakan diri membaca sesuatu yang tidak kita mengerti?"

Mendengar pertanyaan tersebut, si datuk terdiam. Dia tidak menjawab sebaliknya si datuk menyuruh cucunya mengambil air di sungai berdekatan rumah mereka mnggunakan bakul bekas arang. Bakul tersebut hitam legam maklumlah bekas tempat arang.

Walaupun tidak faham dan tidak berpuas hati kerana datuknya tidak menjawab soalannya tadi, si cucu mengikut apa yang disuruh oleh datuknya iaitu mengambil air di sungai menggunakan bakull. Tetapi setiap kali deceduk menggunakan bakul biasalah air akan keluar dari lubang bakul yang diperbuat dr rotan tersebut.

Si cucu memberitahukan hal tersebut kepada datuknya, mustahil untuk mengambil air menggunakan bakul rotan tersebut. Tetapi datuknya menyuruhnya mencuba lagi. Dengan patuh, sang cucu kembali ke sungai dan menceduk air dengan bakul tersebut. Dapat diceduk tetapi air dengan cepat keluar balik. Cucu tersebut berfikir, si cucu memutuskan untuk berlari sambil membawa bakul berisi air tersebut. Mungkin saja setibanya di rumah masih ada air yang tersisa di bakulnya.

Namun begitu bakul tersebut tinggal kosong ketika si cucu sampai di rumahnya. Airnya sudah keluar sepanjang perjalanannya. Tidak menerima kegagalan, sang datuk tetap menyuruh si cucu utk kembali ke sungai dan mengambil air dgn bakul rotan tersebut.

Berkali-kali cucunya berlari dari sungai menuju rumahnya sambil membawa bakul berisi air tersebut. Dia cuba berlari dengan lebih laju, namun hasilnya tetap sama:air sungai tersebut tak pernah sampai ke rumahnya, ke hadapan datuknya. Termengah-mengah, si cucu akhirnya berkata kepada datuknya bahawa benar-benar mustahil mengambil air dengan bakul rotan tersebut.

Mendengar pernyataan cucunya, datuknya tersenyum. Ia mengajak cucunya duduk dekat. Lalu berkata,"Begitulah cucuku. Maaf membuatmu penat. Memang tidak ada air yang sampai ke sini. Tapi lihatlah, adakah erubahan yg dapat kau lihat pada bakul tersebut?"

Si cucu memperhatikan bakul yang dibawanya tadi utk pertama kali. Benarlah, ia memang tidak menyedari sebelumnya kerana terlalu memikirkan cara bagaimana membawa air dgn bakul tersebut, tp bakul yang tadinya hitam legam kerana arang tersebut sekarang sudah bersih, berwarna asli seperti rotan asalnya.

"Seperti itulah membaca al-Quran,: ucap si datuk. "Mungkin masa ini tidak belum faham ertinya, belum mengerti pengajarannya. Tapi tanpa kita sedari, ayat-ayat yang selalu kita lantunkan tersebut membuat hati kita bersih dari noda-noda kehidupan, dari buruknya sifat-sifat makhluk fana yang mungkin bersemayam dalam hati kita. Amalkanlah membaca al-Quran cucuku, sebagai alat pembersih hati."

Si cucu masih terduduk lelah dgn nafas sedikit termengah-mengah, namun ia mengangguk faham. Rasa ingin tahunya dapat jawapan yg memuaskan hatinya, ia mendapat sesuatu yg berharga hari itu.

p/s: Cerita yg penuh pengajaran(",)...sedarlah kita bahawa kita mesti membaca al-Quran walaupun sehelai m/s sekalipun setiap hari sbg mencuci hati kita. Baca, fahami dan hayati al-Quran kerana ianya yg menjaga kehidupan kita dr sesat tnpa tujuan...iA<3

Sumber:http://fasa-mega.blogspot.com/search?updated-max=2010-08-04T18%3A31%3A00-07%3A00&max-results=10

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.